top of page
Search

Sójové sviečky a ich používanie

Updated: May 16, 2022

Ak ste milovníkom sviečok, ich atmosféry a radi kupujete produkty zo zdravších alebo ekologickejších materiálov, ste na správnom mieste.


Sviečky z prírodnejšieho vosku, ako napríklad sójového, sa rýchlo stali obľúbeným udržateľným doplnkom mnohých domácností. Nie len že neobsahujú parafínový vosk, ktorý

je pre človeka pri horení škodlivejší kvôli uvoľňovaniu jedovatých toluénových a benzénových výparov (čo sa môže prejaviť napr. bolesťou hlavy alebo štípaním očí), ale navyše majú veľkú výhodu aj v dobe horenia, ktorá je takmer dvakrát dlhšia ako u klasických sviečok s parafínovým voskom, ktoré nájdeme takmer v každom interiéri. Navyše krásne prevoňajú vašu domácnosť, pretože spolu s esenciálnymi olejmi tvoria skvelú kombináciu. Veľkým bonusom je aj to, že po dohorení vašej sviečky viete zvyšný vosk iba opláchnuť mydlom a teplou vodou. U iných výrobcov tak môžete sklenú nádobku zrecyklovať a využiť na niečo iné.


TIP: U nás v ZENAE vám ponúkame doplnenie vosku s vôňou a tak máte opäť celú sviečku ako novú!




Čo je to vlastne sójový vosk?


V porovnaní s parafínovým voskom, ktorý sa vyrába z ropy, sójový vosk je vyrobený zo sójových bôbov. Práve táto vlastnosť ho robí vegánskym, čo je v spoločnosti súčasne častokrát preferovanejšie. Existujú aj iné typy prírodných voskov, ako napr. kokosový a včelí.

My v našich sviečkach využívame výlučne iba 100% sójový vosk bez akýchkoľvek pridaných

prímesí, ktoré by mali vplyv na vzhľad alebo konzistenciu vosku.


Riešenie problémov so sviečkou


Ak ste vernými fanúšikmi sójových sviečok pravdepodobne viete, že sójový vosk sa správa inak ako klasický parafínový. Popis nižšie tak pre vás nebude žiadnou novinkou. Ak ste však

nováčikom v používaní sójového vosku, máme pre vás zopár tipov, ako týmto problémom predísť. Chceme predsa, aby ste si každú jednu sviečku mohli užiť na 100%. :)


FYI: Stručný popis k starostlivosti prikladáme taktiež do každej odoslanej objednávky so

sviečkou.


1.) TUNELOVANIE SVIEČKY


V praxi to znamená, že vosk sa topí iba v strede a vytvára tzv. “tunel“. Dochádza k nemu vtedy, keď sa vosk neroztopí až po okraj sviečky predtým, ako ju zhasnete. Niektorí ľudia riešia tento problém prekrytím okrajov sviečky alobalom. Tunelovaniu je však najlepšie predísť hneď na začiatku. Preto je potrebné nechať sviečku horieť dostatočne dlho, aby sa

vosk roztopil až po okraj a až potom je možné plameň zahasiť.



2.) KNÔT NA ZAČIATKU KRÁTKO HORÍ A POTOM ZHASNE


Dochádza k tomu, keď dĺžka knôtu je pred prvým zapálením nesprávna. Knôt je preto potrebné skrátiť aspoň na 0,5cm. Medzi jednotlivými horeniami sviečky nezabudnite odstrániť ohorenú časť - okrem prstov viete použiť aj špeciálne nožnice určené na zastrihávanie drevených knôtov.


3.) NECÍTIM VÔŇU SVIEČKY


Vône sviečok môžu byť silnejšie, niektoré slabšie/jemnejšie. Ak vôňu necítite, problémom môže byť príliš veľký priestor. Odporúčame preto zapáliť sviečku v menšom priestore, alebo ju nechajte horieť dlhšie.


Dúfame, že vám tieto tipy pomohli a tak si môžete vaše sviečky bezstarostne užiť. :)



white candles on a stone in the mirror


111 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page