top of page
Search

Maľovanie štýlom "akryl pouring"

Pravdepodobne ste sa už stretli s takzvanými “mramorovými” obrazmi ktoré vyhrávajú rôznymi farbami a veľmi ľahko a rýchlo upútajú pozornosť nejedného človeka. Tento štýl sa oficiálne nazýva “art pour” alebo aj “akryl pour” a teda “liatie akrylových farieb”. Je to štýl, ktorý aj mňa veľmi zaujal a preto som sa rozhodla prebádať ho bližšie.


blue brown golden round acrylic painting



V danom čase kedy som sa mu začala viac venovať som prechádzala neľahkým obdobím, čo bolo v práci s ním celkom prelomové. Objavila som v ňom veľký kus art terapie, teda terapie umením. Pri maľbe som sa vnorila do sveta farieb, štruktúr, textúr, obrazcov. Chcela som maľovať čoraz viac a viac, spoznávať samu seba a zdokonaľovať sa v tejto technike.




V tomto článku vám chcem priblížiť o čom vlastne akryl pour je. Niekomu sa totiž môže zdať, že je to len spontánne vyliatie rôznych farieb na plátno. Na prvý pohľad to tak môže pôsobiť, avšak v skutočnosti tomu predchádza niekoľko úkonov:


1) PRÍPRAVA PLÁTNA – plátno musí byť napnuté na ráme, pretreté s gessom a teda podkladovým šepsom, ktorý vytvorí hladkú podkladovú vrstvu, na ktorú dobre priľnú rôzne farby či už akrylové, olejové alebo temperové. Plátno treba zozadu prelepiť maskovacou páskou, ideálne iba po obvode rámu – vaše plátno teda zostane zozadu čisté, bez zafarbenia od stekajúcich farieb.


setting up canvas before painting


2) PRÍPRAVA FARIEB – akrylové farby musia dosiahnuť ideálnu tekutú podobu tak, aby sa súvisle liali po plátne. K tomu dopomôže takzvané pouring médium + voda. To, aký je ideálny % pomer si ukážeme na kurze. :) Farby dôkladne premiešame, pouring médium zabezpečí, že každá z farieb si udrží sýtosť farby napriek tomu, že je zriedená. Výber farieb môže byť ľubovoľný, avšak ideálne je použiť farby, ktoré spolu tvoria určitú symbiózu. K tomuto si takisto povieme oveľa viac na kurze, kde sa vás pokúsim inšpirovať výberom odvážnejších farieb.


3) LIATIE “AKRYL POURING ” – Farby lejeme do jednej väčšej nádoby jednu po druhej v závislosti od toho, ktorú farbu by sme chceli vidieť prevažovať na finálnom obraze. Akonáhle sa táto nádoba naplní, sme pripravení na pouring. Pouring samotný záleží na každom z nás, je naozaj množstvo metód, ktorými vás rada prevediem.


4) TVORENIE “BUBLÍN” NA PLÁTNE – na tvorbu bubliniek, ktoré vytvárajú obrazce na plátne tým, že pod sebou otvárajú novú farbu používame ručný plynový horák ( iba pre dospelé osoby, ktoré sú skúsené s prácou s ohňom).


5) SUŠENIE – záleží od toho koľko litrov farby ste na svoje plátno spotrebovali + veľkosť plátna, avšak priemerná doba sušenia je 36hodín (1.5 dňa)


finished round acrylic poured painting

Budem sa tešiť na vaše výtvory, no ešte radšej vás uvidím u mňa v ateliéri, kde si všetky kroky prejdeme bližšie a vytvoríme zaujímavé obrazy do vašich príbytkov :).


64 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page